Home > Activitati > Hai afara!
DSC_0068

CE?

Dorim sa creem o comunitate de suport pentru adulti, tineri si copii pentru ca acestia sa poata sa desfasoare activitati in aer liber, fie ca e vorba de o tura cu bicicleta, alergare, tae boe, drumetie, catarare sau voluntariat pentru comunitate.

Astfel, pe acest site vei gasi evenimente si grupuri carora te poti alatura indiferent daca esti incepator sau avansat, daca practici sau nu un sport. Acesta va fi mediul potrivit sa poti sa descoperi ce tip de miscare/activitate ti se potriveste si sa ai langa tine oameni care sa te incurajeze si sa te sustina.

 

DE CE?

Studiile de specialitate (Lancet, 2014) au aratat tot mai frecvent faptul ca lipsa miscarii este responsabila pentru 1 din 10 decese premature.  Astfel, la nivel global, din 57 de milioane de decese, 5,3 milioane se datoreaza celor 4 tipuri de boli asociate cu lipsa de miscare: boli de inima, diabet de tip 2, cancer de colon si depresie (care va fi a doua cauza de mortalitate in 2020).

 

Acelasi studiu arata ca daca s-ar introduce exercitiul fizic regulat in doar 10% din cazuri, ar fi evitate 533 000 de decese anual si, respectiv 1,3 milioane daca procentul ar creste la 25%.

 

Un studiu realizat de UNICEF in 2013 (Situatia adolescentilor din Romania) arata ca 96% din adolescenti petrec zilnic minim 3 ore la televizor si alte 3 pe computer sau tableta.

 

Un alt studiu efectuat pe 250 de milioane de copii din intreaga lume (University of South Australia) arata ca doar 20% din copii se joaca in aer liber sau fac un sport in timp ce peste 70% se joaca pe tableta sau computer, ca doar 5% din copiii pana in cinci ani isi pot lega sireturile, insa 90% se pot juca pe devisuri electronice si ca conditia fizica a copiilor a scazut cu 5 procente la fiecare decada dupa 1975.

 

Copiii de azi nu mai pot alerga la fel de repede si mult cum alergau parintii lor cand erau copii (un copil azi are nevoie de 90 de secunde mai mult ca sa alerge 1200 de metri decat aveau nevoie parintii lui).

 

”Avem de a face cu cea mai sedentara generatie de copii din istorie”. Sam Kass

Efectele folosirii prelungite a tabletei, computerului sau televizorului au ca efecte dezvoltarea precara a creierului (incapacitate de concentrare la activitati scolare si intelectuale, absenteism), risc crescut de obezitate (1 din 8 copii in Romania sunt sau prezinta risc de superponderabilitate), somn insuficient (dorm in medie cu 30-60 de minute mai putin decat restul copiilor), probleme de vedere, violenta(in crestere alarmanta in ultimii ani si direct corelata cu jocurile pe computer si lipsa activitatii fizice) si dependenta (se produc modificari la nivelul neurotransmitatorilor si a ADN-ului).

OBIECTIVELE PROGRAMULUI HAI AFARA

Obiectiv general: Crearea unei comunitati si a unui grup de suport de adulti, tineri si copii pentru incurajarea activitatilor outdoor.

Obiectiv specific 1: Cresterea numarului de persoane (copii si adulti) care desfasoara activitati in aer liber

Obiectiv specific 2: Dezvoltarea unei baze logistice de activitati de grup outdoor care va asigura sustenabilitatea proiectului si activitatile programelor cu copiii si tinerii

Obiectiv specific 3: Organizarea unui eveniment public pentru inaugurarea programului

ACTIVITATILE PROGRAMULUI

A.1 – Pregatirea materialelor, conferinta de presa, sedinta cu echipa de proiect, obtinerea autorizatilor pentru evenimente, comunicat de presa, lansarea proiectului.

 

A.2 – Amenajarea si instalarea Centrului de activitati outdoor in  spatiul pe care il administram pe Platoul Cornesti pentru ca acesta sa fie functional pentru programele outdoor de echipa pe care urmeaza sa le organizam.

In cadrul bazei se vor desfasura urmatoarele activitati: obstacole la inaltime, elemente pentru jocuri de echipa la joasa inaltime, tir cu arcul, air soft, pain-ball, orientare si rezolvare de sarcini in echipa, ture cu bicicleta.

 

A.3 – Inaugurarea bazei logistice in cadrul unui eveniment public. Acest eveniment va avea loc in luna octombrie (dupa inceperea anului scolar/universitar 2015-2016). In cadrul evenimentului vom avea urmatoarele activitati:

 

  1. Concurs pe echipe pentru corporatiile din oras (acestea vor fi invitate sa participe la un concurs pe echipe intre companii). De asemenea, acestea vor fi informate cu privire la scopul proiectului si la faptul ca o parte din contributiile lor vor fi directionate catre beneficiarii programelor “Iesi din casa” in care oferim copiilor si tinerilor alternative outdoor si ateliere de dezvoltare personala. Acestia vor putea vedea “life” atelierele copiilor si isi pot aduce proprii copii la eveniment si ii pot inscrie in programul “Iesi din casa”
  2. Ateliere pentru elevi/studenti – Elevii, studentii si copiii vor participa la ateliere de cautare de comori (cu harta si busola vor trece de la un punct de control la altul), ture cu bicicleta, ateliere de noduri (vor invata cele mai elementare noduri care uneori le pot salva viata), tir cu arcul, prim ajutor (OSMU va aduce manechine si acestia vor fi invatati metode de resuscitare si ce poti face in caz de accidentari, alte ONG-uri care propun activitati outdoor vor desfasura ateliere specifice activitatilor lor), jocuri de echipa.
  3. Cursa cu obstacole pentru adulti si copii. Cursa cu obstacole constituie atat o proba care ajuta echipa sa fie unita cat si un simbol al invingerii obstacolelor pe care le intalnim in calea noastra. Cursa nu are un caracter competitiv, ci unul de cooperare.
  4. Invitarea a doua personalitati romanesti in alpinismul romanesc  Fane Tulpan (primul roman pe Everest in 2013) si Zsolt Torok (supravietuitor pe Everest in 2015 si om implicat in activitatile comunitatii).

 

A.4 – Inscrierea a 300 de elevi/studenti/tineri in programul „Iesi din casa”. Programul are elemente de dezvoltare atat a abilitatilor fizice, cat si a celor emotionale, sociale si caracterul elevului. In acest sens s-a stabilit un acord de principiu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures. Elevii vor fi cooptati in program prin scolilele pe care le frecventeaza sau prin inscriere libera.

 

A.5 – Derularea programului „Iesi din casa” – Programul este conceput pe module si ateliere de studiul naturii si viata in natura (pregatirea bagajului, amplasarea cortului, construirea adapostului, orientarea cu harta, busola sau dupa elemente din natura, drumetie, noduri, marcaje, animale, starea vremii, prim ajutor, protectia mediului inconjurator). Aplicatiile programului sunt exclusiv outdoor si implica punerea la dispozitie a echipamentelor, organizarea activitatilor, drumetiile.

 

A.6 – Analiza activitatilor si raportarea catre finantator a rezultatelor, concluziilor si recomandarilor pentru imbunatatirea activitatilor.

SPONSOR

LOGO HEINEKEN PENTRU COMUNITATI 2012

 

 

 

 

 

SITUL PROGRAMULUI

www.haiafara.org

PAGINA DE FACEBOOK

https://www.facebook.com/haiafaratirgumures/

IMG_0594

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*